İkinci El Eşya Satarken ve Alırken Çok Önemli 8 Husus

İkinci el eşyalar, günümüzün önemli bir gerçeği. Sadece Ankara’da spotçulara özel olarak ayrılan bölgeler vardır. Ve yahut spotçular çarşısı adıyla sadece spotçuların iş yaptığı çarşılar ve arastalar söz konusudur.

İkinci el günümüzde, çok daha önemli bir hal almıştır. Bunun iki nedeni var. Birincisi ekonomik olarka yetersizlik, insanları ikinci el pazarına yönlendirmiştir ya da bir başka deyişle sürüklemiştir. Buna çaresizlik de diyebiliriz, paradan kısma yöntemidir diyebiliriz. Ne olursa olsun 2016 yılının sonu itibariyle ikinci el eşya satanlar son on yıldır en parlak dönemlerini yaşamaktadır. Bunda hiç kuşkusuz nüfusun da inanılmaz bir oranda artmış olmasıdır.

Bu anlamda diyebiliriz ki, nüfusun artması, birinci elden satış gerçekleştiren mağazaların ve tam zamanlı profesyonel kurumların herkesi müşteri kitlesi olarak ele almasına ve değerlendirmesine engel olmaktadır. İkinci el piyasası da haklı olarak, birinci elden satış gerçekleştiren dükkanların ve kurumların süzgecine takılan müşteri kitlesine ele almıştır. Her pazarın kendine göre bir müşteri kitlesi ve potansiyel alıcı oluşturduğunu zaten biliyoruz.

Yani kısacası her pazar, bir şekilde ekmek yiyecek şekilde dizayn edilmiştir. Ekmek yemeyenler daha pazarlarını oluşturmadan yok olur giderken, pazarı oluşanlar o pazarı genişleterek büyük pastanın içinde kendilerine yer bulmuştur.

Şimdi öncelikle kimler ikinci el eşya satan spotçuların potansiyel müşteri kitlesidir. Bunu kısaca ele alalım.

Hediyelik Eşya Toptancılığı Yapmak Karlı Mı? adlı yazımız başka bir eşya alım satım pazarının, hediyelik eşya toptancılığının merkezine inerek bu alanda neler yapabileceğinize ve nelerden uzak durarak daha fazla kar elde edebileceğinizin haritasını çıkarmakta. Şimdiden iyi okumalar sevgili parlak fikirler okurları.

2. el eşya dükkanlarında nostaljik eşyalar da bulunmaktadır.

Kimler İkinci El Eşya Satın Alma Potansiyeli Taşır? 

  • Öğrenciler. Bu pasta diliminin en büyük parçasını öğrenciler oluşturur. Yurtlardan ayrılıp kendi evlerine çıkan öğrencilerin yaptığı ilk hamle, taşındığı semtteki ve civardaki en yakın ikinci el eşya satan dükkanları bulmak ve onlardan eşyalar almaktır. Bu eşyalar genelde, bir yatak, bir çalışma masası, çalışma lambası, çamaşır makinesi, üçlü koltuk gibi temel eşyalardır. Bu eşyaları en ucuza ve en dayanıklı şekilde kapatmak isteyen öğrenciler, hemen bir ikinci el eşya dükkanıyla pazarlığa oturur ve evini ya da en azından odasını yarım gün içinde oluşturabilir.

 

  • Toplumun fakir kesimleri: Maalesef her aile, birinci el eşyalar satın alıp onları kullanabilecek kadar zengin değildir. Bu nedenle durumları ortada olan, asgari ücretle geçinemeyecek kadar zor durumda olanların uğrak yeri de ikinci el eşyalar satan dükkanlardır. Gecekondu sakinleri, merdiven altı işletmeler hep buralardan alışveriş yaparlar. Evet işletmeler bile. Orada oturulacak sandalyeler ve yemek yenecek masalar ikinci el dükkanlarından temin edilir.

 

  • Nostalji tutkunları. Bir de zevk için, eski eşyalara bayılan bir sınıf vardır ki onlar en az haftada bir ikinci el dükkanlarının yolunu tutarlar. Eski püskü koltuklar, yaşanmışlık kokusu sinmiş eşyalar meraklarını cezbeder ve neredeyse hiç pazarlık yapmadan alır gider, alır giderler. Bu kesimlere ne kadar çılgın ve marjinal desek de ikinci el dükkanlarının en sevdiği müşteri kitlesidir.

Şimdi size ikinci el eşya satarken ve alırken dikkat etmeniz gereken 8 önemli hususu aktaracağız. Satın almak ve satmak birbirinden farklı manalara geldiğinden 4’e bölerek yazmayı uygun gördük. İkinci el eşya satarken dikkat etmeniz gereken 4 önemli husus ve ikinci el eşya satın alırken dikkat etmeniz gereken 4 önemli husus yazımızın içerisinde, sizler için…

Ankara’da bir ikinci el eşya dükkanı.

İkinci El Eşya Satın Alırken Dikkat Edilecek 4 Önemli Husus 

  • Dayanıklı mı sorusunu sormak elzemdir. Bir masa alınacak bacakları kontrol edilmeli. Bir mobilya alınacaksa, her yeri itinayla incelenmeli, üstünde birkaç dakika oturup konforu tespit edilmelidir. Mutlaka denemelisiniz. Örneğin bir masa mı satın almak istiyorsunuz ikinci el dükkanından? Masanın üstüne çeşitli ağırlıklar koyun. Taşıyabiliyor mu? Ağırlıktan sonra bacaklarında bir sıkıntı oluşuyor mu? Hiç üşenmeden deneyin. İkinci el eşya satın alıyorsanız parayı da sokakta bulmadınız haliyle.

 

  • İşlevsel mi soru da peşi sıra gelecek ikinci sorudur. Örneğin bir dolap alacaksınız. Önce giysilerinizin ne kadar fazla olduğunu aklınızda tartın. Sonra o dolabın genişliğiyle giysilerinizin fazlalığı ile mukayese edin ve vereceğiniz karar bu denklem ölçeğinde şekillensin. Giysilerinizin bir kısmı dışarıda kalacaksa ucuza dolap almanın bir esprisi yoktur.

 

  • Sizin için ekonomik olacak mı? Bazı ürün ve eşyalarda birinci el ile ikinci el arasında fiyat farkı olarak uçurum yoktur. Hani bir 50 lira fazla koysanız birinci elini alacağınız şeyin ikinci elini almak satın alma aşamasından sonra sizi derin pişmanlıklara sevk edebilir. Sırf 50 lira az vermek için daha önce kullanılmış ve ne kadar dayanıklı olduğunu bir türlü çözemediğiniz ürünü alıp evinize mobilya diye eşya diye kullanmak istemezsiniz herhalde.

 

  • Elektrikli aletlerde her zaman temkinli olmalısınız. İkinci el eşya satışı gerçekleştiren yerler, yanınızda denerler. Fişini takarlar. Bakın çalışıyor derler. Ancak elektrikli aletler her zaman risklidir. Aldığınız buzdolabı orada çalışır ama eve getirdiğinizde bir türlü yiyecekleri soğutmayabilir. Bunlar sıklıkla yaşanan çelişkiler ve sıkıntılıdır. Ayrıca dükkan içinde alacağınız bir fırın birkaç ay sonra hiçbir neden yokken bozulabilir. Ve hepimizin bildiği üzere ikinci el eşyaların garanti belgeleri yoktur. Ekstra masrafa girmemek için ucuz yoldan aldığınız şeylerde de aynı özeni ve dikkati göstermelisiniz.

 

Pazarlama Neden Esasında Bir Nevi Dolandırıcılıktır? adlı yazımızı okuduktan sonra pazarlamacılık ile satıcılık arasındaki ince çizgiyi görecek ve bu ince çizgide daha ahlaklı bir şekilde ilerlemeye özen göstereceksiniz.

2. el eşya dükkanlarında hemen hemen her şeyi bulabilirsiniz.

İkinci El Satarken Dikkat Edilecek 4 Önemli Husus 

  • Kullanım oranı. En çok ne satılıyor, piyasada neye rağbet var sorularına ağırlık vermeli ve dükkanın girişine daha çok bu eşyaları koymalıdır. Böylece sektörde talebe karşılık verecek ve insanlara görmek istedikleri eşyalar gösterilecektir.

 

  • Nakliye. Bir ikinci el eşya dükkanı olarak dikkat etmeniz en önemli husus nakliye olmalıdır. Nakliye aracınız olmadan çalışmamaları ve en azından semt içinde nakliye hizmeti sağlamalısınız. Hele bir de bu nakliyeyi sizden bir şeyler alan insanlar için ücretsiz hale getirmek isterseniz tadından yenmez. Ne de olsa satacağınız eşyalardan misli misli kazanmanın bir yolunu bulmuş olacaksınız.

 

  • Tamirat, onarım ve bakım hizmeti de vermek. Bazı ikinci el eşya satan dükkanlar bu işe de yönelmiştir. Sattığınız bir şey iki ay sonra bozuldu mu? Sizi arayıp söz konusu şikayetlerini dile getirebilmeliler. Bu sayede sadece satıştan değil evlere kadar uzanan onarım ve bakım işlemlerinden de üçer beşer kazanmış olursunuz.

 

  • Son olarak sattığınız eşyaların nitelikli, kullanım kalitesi yüksek ve arızası sıfır ürünler olduğuna oldukça özen gösterin. Eğer müşterilerinize sağlam bir güven vermek istiyorsanız dükkanınızda bulunan her eşyanın arkasında olun. Onları bilin, tanıyın ve güvenmediğiniz malları müşterilerinize satarak sırf para kazanacağım diye insanların güvenleriyle ve paralarıyla oynamayın.

Kaynak : Yusuf Eraslan