Yapılan araştırmalara göre, ikinci el eşya satın alma oranı her geçen yıl biraz daha artmaktadır. Bazı tüketiciler ikinci el eşya satın alırken çok fazla tereddüt etmekte, bazıları hiç düşünmeden satın almaktadır. İkinci el eşya satın almadan önce nelere dikkat etmemiz konusunda birçok tüketici bilinçsizdir. Bu yazımızda ikinci el eşya alım sürecinde değerlendirmeniz gereken kriterlerden bahsedeceğiz.

Eğer Satıcıya Güvenmiyorsan, Vazgeç!

Öncelik olarak her işte olduğu gibi “güven” en önemli faktörlerden bir tanesidir. İkinci el eşyayı kişiden veya firmadan alıyorsanız satıcıya öncelik olarak güvendiğinize inanmanız gerekiyor. Eğer ki karşınızdaki satıcıya güvenmiyorsanız satın alma işlemini gerçekleştirmek çokta akıllıca değildir.

Alacaksınız Ama Size Gerçekten Tasarruf Sağlayacak Mı?

Satın alacağınız ikinci el ürünü, sıfır ürün ile arasında ki tasarruf farkını ölçümlemeniz size avantaj sağlayacaktır. Aralarındaki bu farkı gördüğünüzde satın alma veya almama kararınız etkilenebilir.

Aman Dikkat, Ürün Orijinal Olmayabilir!

Birçok kişi ikinci el eşya satın alma işlemlerinde en çok orijinallik konusunda mağdur edilmektedir. Bir ürünü satın almadan önce orijinal olup olmadığını mutlaka en ince ayrıntılarına kadar dikkat etmeniz gerekiyor. Ürün ile ilgili teknik servislere uğrayabilir veya satış noktalarından bilgi alabilirsiniz.

Eğer Elektronik Bir Ürün Alıyorsanız...

İkinci el bir elektronik eşya alıyorsanız satıcının veya markanın orijinal garantisi olup olmadığını mutlaka öğrenmelisiniz. Cihazın marka garantisi mevcutsa herhangi bir problemle karşılaştığınızda büyük bir ihtimalle sorununuz marka tarafından giderilecektir. Cihazın marka garanti süresi dolmamış olabilir fakat cihaz kullanıcı hatası nedeniyle garanti dışı kalmış olabilir. Cihaz marka garanti dışında olup olmadığını öğrenmeniz pek kolay değil.

Elektronik ikinci el cihaz satan bazı mazalar cihazlara kendi garantilerini ve servis bakım hizmetlerini vermektedir. Cihazı aldığınızda bu örneğin çamaşır makinası veya buzdolabı olabilir. Belirli bir süre cihazda sorun yaşamayacağınızı garanti eden ve güvenilir bir ikinci el eşya satıcısı ile görüşüyorsanız şanslısınız demektir. İşletme, cihazın bakımları için anlaşmalı servisi olduğunu söylüyorsa işini ciddiye aldığının kanıtıdır. Servis ücretleri çok büyük bir ihtimalle ücreti olacaktır. Buradan da sattığı ürünün arkasında olduğu sonucunu çıkartabilirsiniz.

İkinci el eşya satın alma konusunda teknik olarak birçok maddeleme eklenebilir. Tüm cihazlarda tek tek bunları anlatmak çok uzun olacağından dolayı teknik bilgiden ziyade sizinle genel olarak dikkat edilmesi gereken unsurları paylaştık. İkinci el eşya alırken dikkatli olmanızı öneririz.

Kaynak : reklamkap.com/blog/ikinci-el-esya-alirken-nelere-dikkat-edilmeli/173